torsdag 20 oktober 2022

Vad vore livet utan boll?

Ligahandboll i Baltiskan. Allsvensk fotboll i tv. Hård onsdagskväll, sent i säng. Är man tillräckligt ding i bollen måste man ju inte välja eller välja bort; man kan avnjuta både ock. Handbollen direkt, fotbollen i eftersändning. Med facit i hand får man så begrunda sina misstag...

*. *. *

...som att jag cyklade till Baltiska hallen för att se HK Malmö mot OV Helsingborg. Den handboll HKM bjöd på där var inte värd någon publik överhuvudtaget. Att förlustsiffrorna stannade vid 23-26 var helt och hållet den unge målvakten Ebbe Håkanssons förtjänst. Han var ljuset i ett kompakt Malmömörker. Tappade bollar, fummel bortom all rim och reson, ingen geist, inget tempo; alltså, är detta standarden för årets HK-lag kan det bara sluta med nedflyttning. Fyra spelmål var vad man åstadkom i första halvlek, en fullständigt horribel siffra i dagens handboll. Det var liksom inte världsmästarna HKM mötte. Det var ett OV Helsingborg som av de flesta tippats i botten av ligan. Rätt eller fel återstår att se - men igår var det definitivt inte OV som framstod som ett bottenlag.

*. *. *

Väl hemma hade jag tänkt se AIK-Häcken. Det smög sig pga tekniskt strul med eftersändningen. Fick hålla tillgodo med klassikermötet IFK Norrköping-Helsingborgs IF. Klubbar som fanns och räknades redan när jag var barn. Vilket är så länge sedan att Helsingborg då fortfarande skrevs Hälsingborg, med ä. Här och nu har ingen av dem sin bästa tid men Norrköping säkrade via gårdagens 2-0-seger i alla fall det allsvenska kontraktet. HIF däremot. Akut nedflyttningshotat, i praktiken nästintill klart. Trots gamle landslagsikonen Granqvist som sportchef. Trots tränarbyte tidigt på säsongen. Trots desperata spelarköp under sommarfönstret. Eller vågar man säga tack vare? HIF har hursomhelst utvecklat en märklig förmåga att hamna i kris. Ofta självförvållad, känns det som.

*. *. *

Att två HIF-spelare just nu är under utredning för misstänkta sexualbrott - och därmed stängts av - kan klubben dock inte lastas för. Vuxna människor har ett eget ansvar. Elitfotbollsspelare dessutom ett kontrakt att förhålla sig till. Förmåner, förpliktelser, fet lön. Det hjälper inte alltid. MFF har skakats av liknande fall tidigare, Djurgården gör det nu. Spelarrekrytering från en internationell marknad är ett äventyr som kräver noggrannhet - men att klubbarna ska kunna förutse perversa avvikelser är lite mycket begärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar