söndag 30 oktober 2022

Söndagstankar på kristemat

Vintertid. Men sommarväder. Är det detta som kallas klimatförändring så inte mig emot. Skämt åsido. Man ska inte förneka eller skoja om kriser, då kan man bli kallad Sverigedemokrat. Ej heller bör man skoja om namn. Ädel t ex. Rebecka Ädel. Hon råkar bara heta så, SD-politikern som häromdan avslöjades som allt annat än sitt efternamn. Uttalade nazisympatier, usch och fy, föga ädelt. Särskilt som damen ifråga också är lärare. Möjligen ex-lärare, liksom hon nu hastigt och lustigt blivit ex-politiker. Jäkla otur dom har med sina utnämningar, SD. Nassar och rassar hit och dit, uteslutningar på löpande band. Trots att partiet ju inte alls är sånt. Offerkofta på, Sverigevänner.

*. *. *

Idag har jag läst om Emmanuel Lomotey i Sydis. Jättebra reportage om en kille som fallit mellan stolarna i MFF. Värvats för att spela fotboll alltså - men inte fått. Jo några minuter som inhoppare, och nyligen faktiskt en hel match. Detta efter cirka tre månader i klubben. Lomotey säger att han hoppats på mer, att han krigat på träningarna för att förtjäna en plats. Varför det misslyckats vet han inte - ”tränaren har inte pratat med mig på hela tiden”. Hallå, det där om något låter som klimatkris. Kommunicerar inte Hareide - och före honom Georgson - med sina spelare? Endast med vissa? Mindre noga med afrikaner än med andra? Förlåt, det sista en ful misstanke som bara slank ur mig.

*. *. *

Lomotey’s cv är förvisso inte storslaget. Spel i franska andraligan, dock även några landskamper för Ghana som är en respekterad fotbollsnation. Och man får ju förmoda att MFF scoutat honom väl, inte handlat i blindo. Jag kommer osökt att tänka på Bonke Innocent, en annan afrikan (Nigeria) som mött snålblåsten i Malmö. Tror det tog ett år innan han fick en seriös chans i MFF:s A-lag - och kunde bevisa att han dög. Vem vet, kanske Lomotey kan göra en Bonke? Hursomhelst verkar det vara en ”go” kille som presenteras i reportaget. Inte bitter, snarare beslutsam. Stolt över sin fotbollstalang, lycklig över att snart kunna återförenas med sin familj. Rik på erfarenhet av ghanansk fattigdom.

*. *. *

Idag kan han nog se fram emot att spela allsvensk fotboll, Emmanuel Lomotey. MFF möter Varberg borta och har ett manfall nästan utan like. Förutom skadade spelare också tre avstängda. Tveksamt om man ens får ihop till en komplett matchtrupp. Lomotey’s chans? Nja, jag skulle hellre säga Hareide’s chans. Att prata med alla, involvera varenda tillgänglig kugge. Motivera, entusiasmera. Visa att även ett sargat MFF är ett stolt MFF. Säsongen må vara körd men det är inget alibi för en avslutning i fritt fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar