tisdag 18 oktober 2022

Om MFF:s så kallade fiasko

Göteborg-MFF 2-1. MFF kommer sannolikt att sluta nånstans mellan sjätte och åttonde plats i årets fotbollsallsvenska. Fiasko? Givet självbild och målsättning: ja, absolut. Givet historik och objektivitet: nja, allt är relativt. Jag menar om 2022 ska kallas fiasko, vad var i så fall 1999? Då när MFF trillade ur allsvenskan, då när fotbolls-Malmö försattes i chock. Minnet är kort, fiaskoordet ibland lite långsökt. Misslyckande räcker, tycker jag. Guld varje år må vara ett uttalat mål - men icke desto mindre en vansinnig idé. Verklighetsfrånvänd, respektlös.

*. *. *

Kolla på Rosenborg i Norge. På FCK i Danmark. För att ta ett par närliggande exempel med ”MFF-status”. Inte heller dom har klarat att hålla ställningarna. Det finns alltid en konkurrens, alltid en tidsfaktor att beakta. Hegemonier som bryts, uppstickare redo att ta för sig när favoriter faller. En väg utför, en väg tillbaka. För fotbollen i stort kan viss rundgång på toppen vara bra, klart intressantare än mer av samma hela hela tiden. Med detta sagt var gårdagens match lite typisk årets MFF. Laget blandar och ger, hänger inte ihop. Saknar pondus, här och där även klass.

*. *. *

Ett snyggt ledningsmål hjälpte inte. Det borde det gjort - om MFF varit MFF, så att säga. Nu förlöstes ingenting av Kiese Thelins fullträff. Spelet fortsatte halta, energitillskottet uteblev. Buya Turay spred - efter en hygglig första halvlek - fatala nybörjarpassningar kring sig. Lewicki bjöd på 1-1, verkligen bjöd. Zeidan hängde inte riktigt med. A C tappade humöret, Hugo byttes ut trots att han var en ljusglimt. Sammantaget en ny gåtfull insats av MFF. Och någonstans en helt rättvis Göteborgsseger. Tungviktsmöte, sades det i tv. Ja jo okej. Etiketter överlever trender.

*. *. *

En klubb som upplever sin bästa tid nu - och inte igår - är BK Häcken på Hisingen. Fem poängs serieledning med fyra matcher kvar. Guldet klart? Det skulle jag ändå inte våga säga. Hammarby, enda återstående hotet, har ett betydligt lättare restprogram. På pappret, är väl säkrast att tillägga. Men säg att Bajen går rent...medan Häcken förlorar en match och kryssar i en annan. Då kommer champagnekorkarna att smälla på Söders höjder. Inte för att jag vill vara missunnsam, men jag hoppas på Häcken. Av ett enkelt skäl: Hammarby har vunnit allsvenskan förr, Häcken aldrig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar