onsdag 12 oktober 2022

I väntan på ett derby...

HF Karlskrona går som tåget i handbollsallsvenskan. Fyra raka segrar i säsongsupptakten, tre med utklassningssiffror. Det gläder mig. Även om mitt hjärta klappar lite mer för det andra Karlskronalaget i samma serie. IFK. Som å sin sida inlett tappert men olycksbådande: tre knappa förluster förutom segern mot bottentippade Torslanda, också den knapp. Frånsett bortapremiären mot Drott har IFK haft idel hemmamatcher, så någon eller några poäng till hade varit önskvärt. Särskilt som förväntade topplag står närmast på programmet: Kungälv, Amo.

*. *. *

Att IFK skulle få det svårt i allsvenskan var väntat. Uppflyttningen via kvalspel i två steg överraskade alla, klubben inte minst. Det fanns liksom ingen beredskap för succén. Ingen färdig plan, inget komplett lag givet den högre nivån. Nästan ingen tid heller för att rusta upp; kvalet pågick länge, när det väl var över hade eventuella förstärkningar hunnit bestämma sig för andra klubbar. Okej, Daniel Steen fick man på kroken. Amoikon med IFK-förflutet i ungdomsåren. Viktig förstås. 34 fyllda, ingen ålder på en begåvad playmaker. Kasta om siffrorna - och ut kommer en annan allsvensk profil i samma roll: Dalibor Doder i IFK Ystad. Elithandboll vid 43, fascinerande. På ”min tid” blev man oldboy vid 30 och föredetting vid 31.

*. *. *

23 november blir en stor handbollsdag i Karlskrona. Då möts HFK och IFK. Ett derby ingen såg komma...klubbarna har ju lekt i helt olika hagar de senaste tjugo åren. HFK, alias Hästö IF, i solen, IFK i skuggan. Vilket ter sig förbryllande när jag tänker tillbaka på mina barn- och ungdomsår i ”staun”. Under den perioden var det alldeles självklart att IFK var störst och bäst, resten var småklubb. Och så skulle det förbli, punkt. Man kan nästan jämföra med om MFF plötsligt skulle förlora sin särställning inom Malmöfotbollen. En kittlande tankefigur - men realistisk? Inte precis. Vad som senare gick snett för IFK - respektive rätt för Hästö IF - vet jag inte. Kanske det enkla faktum att tiden aldrig står still?

*. *. *

Hursomhelst. Frugan och jag har redan bokat hotell till den 23/11. Matchbiljetterna är väl inte släppta, ska ringa IFK:s kansli och kolla när. Nostalgi på hög nivå kräver noggrann och tidig planering. Det var lättare förr när man kunde klänga i ribbstolarna i gamla Sparrehallen för att få en glimt av topphandboll. Av Alex och Bark och Fredin - och alla dom andra IFK-hjältarna. Idag spelas matcherna i nåt nytt och fräscht bygge som heter Birnova Arena. Nere vid kajen hyggligt nära Karlskrona centrum, om jag tolkar kartan korrekt. Längtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar