måndag 17 oktober 2022

Mellan slott och kommentarsfält

Hej Sverigevänner. Det heter statsminister. Inte stadsminister. Sverige är en stat, inte en stad. Onödigt påpekande? Läs kommentarsfälten på sociala medier får du se. Anmärkningsvärt många skriver faktiskt ”stadsminister”. Inte mot bättre vetande utan i god tro. Varför SD-sympatisörer är kraftigt överrepresenterade vet jag inte. Möjligen säger det något om bildningsnivå men det är en ren lekmannagissning, i brist på vetenskapliga rön. Förresten, varför finns kommentarsfält? Vem eller vad gagnas av de spyor som kastas upp där? Den okunskap som exponeras öppet och fritt? Pajkastningen, propagandan, hatkampanjerna; allt anonymt. Vett & etikett? Inte mycket. I princip ingenting. Synd.

*. *. *

Nej, jag vill inte strypa det fria ordet. Jag tycker bara att skit bör spolas ner, av sanitära såväl som humanitära skäl. Debatt och meningsutbyte är både viktigt och bra - under civiliserade former. Som förr, när tidningarna hade insändarsidor. Sydsvenskans kallades Ordet, jag var själv delaktig i dess tekniska iordningställande åren runt millennieskiftet. Erinrar mig en speciell insändarskribent, ständigt återkommande men inte alltid publiceringsbar. Ämnet var hela tiden samma: migration, beskriven i katastrofala termer. Åsikterna balanserade liksom på gränsen, ibland grovt över med det synsätt som rådde då. Det blev som det blev: delar av skribentens alster hamnade i tidningen, annat gick direkt till ”runda arkivet”. Naturens reningsprocess, vill jag minnas att Ordetredaktör’n muttrade.

*. *. *

Häromdan läste jag att Björn Söder (SD) valts till Sveriges ordförande i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Ja min själ, den gamle insändarskribenten i egen hög person. Snacka om karriär. Från papperskorgen till pampsalongen. Vad säger nu detta? Att Söder ändrat uppfattning i migrationsfrågan? Mognat och så, kommit bort från det bruna tankegods som blev en snackis på Sydis insändaravdelning? Tror inte det. Vad utnämningen säger är att brunt blivit en färg i tiden. Idag är det okej att tycka som Söder tyckte redan typ 2002. Stänga gränser, skärpa regler, släcka hopp. Europa runt, mer eller mindre samma. Sko sig själv på andras tragedier. Som Söders partiledare sa i SVT:s Agenda igår kväll: ”den som kommer hit från krig får finna sig i försämringar, det måste ju ändå vara bättre än att dö”. 

*. *. *

Så talar en fullblodscyniker, nyss hemkommen från slott. Ja, det var ju där de satt, partierna på ”Kristerssons sida”. I slottsmiljö. För att enas kring ett regeringsunderlag. Dvs SD:s partiprogram vad gäller migration och människosyn. Valet av plats säger allt om kvartettens samlade självbild. Slott. Som vore de avgudade stjärnor. Kungligheter. Ufon. Kom ner på jorden och skäms. Tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar