måndag 12 juli 2021

Sorry England - rätt lag vann

Italien-England 4-3 efter straffar, 1-1 vid full tid inkl förlängning. Drömstart upplöst i mardrömsslut. För England. Tvärtom för Italien. En grym EM-final. Högdramatisk, säkert fängslande även för den måttligt fotbollsintresserade. Själv undrar jag om inte Englands tidiga ledningsmål (två minuter in) blev förödande - för England. Man fick plötsligt ett resultat att gå på. Ett läge att bevaka. En anledning att backa hem. Försvara sig, snegla mot klockan. Mental guldfrossa liksom. Italien bjöds på initiativet och bollinnehavet, fick en hel match på sig att komma igen. Kvitteringsmålet kändes som en tidsfråga, ett ”lågt” stående England nästan bad om det. Drygt tjugo minuter från slutet blev 1-1 ett logiskt faktum. Ger man italienarna lillfingret tar de näven, metodiken och skickligheten slår igenom.

*. *. *

Självklart kunde England vunnit. Straffavgörande är alltid fifty-fifty. Kalla nerver, små marginaler. Med målvakter i ofrånkomlig fokus. Här förtjänade egentligen båda hjälterollen: Pickford i den engelska buren räddade två straffar precis som Donnarumma i den italienska. Utslagsgivande - om jag nu minns rätt - blev att England missade ytterligare en, men då genom skott utanför målramen. Hårt, för att inte säga brutalt. Dock inget övergrepp på rättvisan. Sett över hela EM-turneringen - finalmatchen inkluderad - var Italien snäppet bättre än alla andra. Ja, snäpp. Ingen särklass, det vore för mycket sagt. Snarare viss tur i ett par jämna matcher - men det hör till, tur kommer sällan ur en slump.

*. *. *

Här hemma rullar allsvenskan på. I helgen såg jag MFF göra en utmärkt match mot Sirius. 4-0 är starka papper, låt vara att motståndet kan ifrågasättas. Är inte Sirius bättre än såhär väntar nog bottenstrid. Liksom för Mjällby. Ett lag som snittar mindre än ett mål per match går aldrig säkert för nedflyttningsspöket. 0-1 mot Norrköping var tyvärr bara så typiskt Mjällby: ängsligt, modlöst, tjockt mittfält, en ensam anfallare. Något slags diffust hopp om att målchanser uppstår av tillfälligheter, inte av spelidén. Horribelt. Mjällby har ett allsvenskt lag, absolut. Men har man en allsvensk tränare? Det ser inte så ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar