torsdag 22 juli 2021

Som att äta buffé med munskyddet på

OS utan publik. Frågar du mig är detta obetydligt mer upphetsande än tvärtom: fullsatta läktare, men inga tävlingar. Jag vet, pandemin förlåter allt. Fast inte riktigt. I så fall hade man ställt in OS helt, nu gör man det bara till hälften. Den öppna folkfesten blir en sluten firmafest, förvisso exponerad i tv. Jag är lite besviken - inte förvånad - att atleterna köper upplägget rakt av. Någon eller några enstaka lär ha hoppat av med hänvisning till att ett OS utan publik aldrig kan bli ett riktigt OS, respekt åt dem. Men övriga verkar bejaka själva OS-drömmen, bryr sig mer om egot och mindre om den allmänna ödeläggelsen. Obs, inget moraliserande. Mer ett konstaterande av uppenbara fakta.

*. *. *

Manifestationer ligger annars i tiden. Vi såg en senast igår när OS smygstartade med damfotboll. USA och Sverige gjorde gemensamt knäböj före avspark, jag tror det var på temat ”människors lika värde”. En stor och samlad manifestation mot publikförbudet hade säkert varit väl så effektfull - men samtidigt för mycket begärt, jag fattar ju det. Idrottsmän och idrottskvinnor på yppersta elitnivå får välja sina strider. Anta de rimliga, avstå de orimliga. Publikförbudet är inte deras idé, de bara drabbas av det. Hur kul blir det att tävla på öde arenor? Överträffa sig själv i kompakt tystnad? Bestiga en prispall utan att bejublas? Var inte OS-drömmen så mycket större? Så fundamentalt annorlunda? Så befriande ren från pandemihot och andra spöken?

*. *. *

Sommar-OS 2021 blir nu som det blir. Halvt, i någon mening. Avskalat. Utarmat på stämning. Lite som att avnjuta en lyxbuffé med munskyddet på. Men förhoppningsvis småroligt för de aktiva. Början igår var ju inte så dum för svensk del. Fotbollsdamerna vann med 3-0 över USA, spelmässigt rörde det sig om utklassning. Här finns ett OS-guld inom räckhåll, helt klart. Nästan provokativt lättfångat för övrigt: endast tolv nationer är med, bland dessa varken Tyskland eller Frankrike. Allt för den olympiska grundtanken; hela världen ska inkluderas, om så till priset av de bästa. Skönt att något är sig likt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar