tisdag 27 juli 2021

Olympiska spel på olika villkor

OS pågår och jag har all tid i världen. Ändå följer jag spelen förstrött, om ens det. För mycket stör. Publikförbudet är så klart en faktor. Det eviga zappandet mellan olika tv-kanaler en annan. Upplägget där påminner om fotbolls-EM nyligen: sprid ut, sprid ut, skit i oss som gärna vill kunna överblicka skeendet och förstå själva beslutsfattandet. Sen har vi behandlingen av Ryssland. Ingen nationsflagga, ingen nationalsång, ingen normal tillhörighet överhuvudtaget. Spelens styvbarn, med lite på nåder utanför kärnfamiljen. Allt sammantaget tär på intresset, i alla fall mitt.

*. *. *

Jodå, jag känner till bakgrunden vad gäller Ryssland. Massdoping, eventuellt statligt understödd. Ingen avlägsen jätteskandal, dock i förfluten tid. Så frågan är: vad har dagens ryska OS-atleter för skuld i detta? Runt 300 aktiva lär vara på plats i Tokyo, rimligen lika ”rena” som alla andra. Varför ska de då förödmjukas inför världen? Rada upp sig liksom i skam och lyssna på andras nationalsånger. Vad ont har de gjort? Valt att födas i just Ryssland? Sånt väljer man inte, det lärde jag mig redan på 1950-talets biologilektioner. Missförstå mig rätt: dopingfuskare ska straffas, gärna stenhårt. Vilket också skett här, såvitt jag vet. Men att av bara farten brännmärka även oskyldiga...nej, jag kan inte se att det är försvarbart. Än mindre värdigt ett begripligt rättssystem.

*. *. *

IOK menar tydligen att landet går före individen - och jag inser att många håller med. Just när det gäller Ryssland alltså. Skyldig eller oskyldig, Putinkramare eller Putinkritiker, alla med ryskt pass kan dras över en och samma kam. Utanförskapet på OS bara understryker detta. Hur grymt allt kan bli åskådliggjordes f ö i morse när Sverige och Ryssland radade upp sig för match i damhandbollsturneringen. Svenskorna sjöng hymnen för full hals, ryskorna markerade sin närvaro i påtvingad tysthet. Ett minst sagt udda möte arbetskamrater emellan ingick också. En av de svenska sångfåglarna - Anna Lagerquist - jobbar ju i detta förfärliga Ryssland, tjänar sitt levebröd där. Av fri vilja, eget val. Och i samma klubblag som flera av de ryska spelarna. Undrar om hon skänkte dem en tanke av sympati. Matchen? Körd på förhand. 36-24 till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar