lördag 20 februari 2021

Raffinerat läge i stängd liga

Handbollsligan. Synd att den är stängd nu när allt är öppet. Tre lag slåss om seriesegern, dubbelt så många är inblandade i bottenstriden. Ett normalt år kunde alla handbollsvänner lockats till match för mindre - ett onormalt som detta är lustfyllda små nöjen strängeligen förbjudet. Nästan så jag måste skriva det två gånger för att övertyga mig själv: förbjudet att gå på match. Men tillåtet att spela. Pandemilagen är som bollen: rund. Nog av, det finns ju tv. Streamingtjänster om man vill ha påsar under ögonen och hål i plånboken, Sportkanalen om man nöjer sig med lite spridda skurar av matchflödet.

*. *. *

Ystads IF 37 poäng. HK Malmö 36. Sävehof 34. Så är det aktuella läget i ligans tabelltopp. Det kan dock bli jämnare än så: Sävehof har fem matcher kvar, YIF och HKM bara fyra. Vid vinst i hängmatchen passerar Sävehof Malmö på avsevärt bättre målskillnad. Raffinerat nog återstår också inbördes möten: YIF-Sävehof, Sävehof-HK Malmö. Partillelaget såväl som HKM har dessutom kvar att möta Kristianstad på bortaplan, normalt en ganska ruggig uppgift. Tippa känns omöjligt - men har jag en gång sagt Ystads IF får jag väl hålla fast vid det. Sen ska förstås inte värdet av en serieseger överdramatiseras. Slutspelet räknas, det är där mästarlaget koras. Somliga gillar det, jag gillar det inte. En rak serie är mer utslagsgivande. Om man nu efterfrågar sportslig rättvisa, vilket man kanske inte gör. Just i år hade det annars varit prima läge, idén om slutspel som en inkomstbringande publikkittlare saknar ju all relevans.

*. *. *

Dramatiskt på riktigt är det däremot i botten av tabellen. Två lag ska åka direkt ut, tre måste kvala för förnyat ligakontrakt. Och som sagt, sex lag är inblandade. Alla samlade inom futtiga tre poäng: två på 17, två på 15, två på 14. Med anrika gamla RIK som jumbo just nu. Kan inte påminna mig någon liknande bottenstrid - och då har jag ändå följt handbollen onyttigt nördigt i minst ett halvt århundrade. Vilka som slutligen tvingas lämna ligan står skrivet i stjärnorna. I kaffesumpen ser jag absolut ingenting. Jo, att IFK Ystad har sämsta formen. Men dock 17 inspelade poäng. Två till kan räcka, säkert är det min själ inte. Helt avgörande blir förstås bottensextettens inbördes möten. Ett antal sådana återstår. Själv är jag neutral i frågan. Nästan i alla fall. En liten sympatitumme håller jag allt för Varberg. Där spelar nämligen Armi Pärt och Hampus Dahlgren, båda med förflutet i HIF Karlskrona. Duon råkar dessutom vara handbollsligans ytterligheter i fysisk bemärkelse. Pärt 208 cm på höjden, Dahlgren 168. Störst respektive minst. Profiler av det slaget vill man inte mista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar