torsdag 4 februari 2021

Dags nu, Ystads IF?

Handbollsligan rullar på bakom lyckta dörrar. Faktum är att blott sju, för vissa lag åtta, omgångar återstår innan slutspelet tar vid. Jag har sett ett antal matcher på tv under seriens gång, senast Guif-Kristianstad. Där Eskilstunalaget vann 29-28 och så smått imponerade. Inte minst radarparet Erik & Erik. Persson respektive Johansson. Två unga killar på nio meter, spelbegåvade och hårdskjutande. Vänsterhänte Persson något av säsongens komet, Johansson mer etablerad. Guif blandar och ger, missar förmodligen slutspelet, men potentialen är hög. Kul att H43 har viss del i det hela: Zoran Roganovic som tränare, hans son Marko som (andre)målvakt, Pavle Karacic som utmärkt högersexa. Alla med stort eller litet förflutet i den ”hädangångna” Lundaklubben.

*. *. *

Vad ska man säga om Kristianstad? Tja, papperstiger kanske. Laget är stjärnspäckat och sannolikt förbannat dyrt. Men prestationerna måttliga till mediokra. Nio förluster på tjugo matcher så här långt, det hade inte varit möjligt på Ola Lindgrens tid som tränare. Nu har hans efterträdare Vranjes fått kicken och ersatts av den eviga hjälpredan Ulf Larsson. Effekt? Ingen synlig. Mot Guif var gamle Petersen bäst men nästan ensam om att utstråla spelglädje. Nåt är på tok med Kristianstad, så många i grunden skickliga handbollsspelare måste rimligen kunna bättre än detta. Visar det sig i slutspelet månne? Tar sig Kristianstad överhuvudtaget dit? Jo, det gör man förstås. Även om nuvarande tabellposition faktiskt berättigar frågan.

*. *. *

Toppar ligan gör HK Malmö. Starkt och odiskutabelt: en tabell ljuger aldrig. Jag tvivlar dock på att det kommer att hålla. Ystads IF skuggar på samma poäng och Sävehof med en tillgodomatch kan nästan nå ikapp. Partillelaget har dessutom överlägsen målskillnad. Men ber du mig tippa drar jag till med en dubbel för Ystad. Serieseger plus SM-guld. YIF har vad som krävs: bredden, spetsen, längtan (det var länge sen sist!) samt the one & only Kim Andersson. Säsongens tränarrookie ej heller att förglömma. Oscar Carlén må vara grön på sin post, men hans coaching imponerar. Med unge Carlén tycks Ystads IF äntligen ha övervunnit den instabilitet som präglat senare års prestationsnivå. Ett SM-guld till en genuin handbollsstad skulle inte sitta fel någonstans.

*. *. *

Utmanare finns förstås. Förutom de nämnda framförallt Skövde. Men i min gladaste fantasi även lag som Lugi och Hallby. Där finns talangen, speeden, den åtminstone glimtvis mest attraktiva handbollen att titta på. Vad som fattas är rutin, erfarenhet, tyngd. Sånt är bra att ha i ett SM-slutspel, för guld ganska säkert nödvändigt. Om jag nu ska spekulera. När allt kommer omkring kanske papperstigern vecklar ut sig till en oslagbar drake.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar