fredag 22 januari 2021

Oavgjorda Sverige

Sverige-Slovenien 28-28. Uppskjutet. Kampen om kvartsfinal i handbolls-VM alltså. Först på söndag, i mellanrundans sista omgång, avgörs Sveriges grupp. Fyra lag har chansen och raffinerat nog möts de inbördes: Sverige-Ryssland, Egypten-Slovenien. För svensk del räcker det med oavgjort. Och det är vi ju bra på, kvällens kryss var vårt andra raka. Skämt åsido: handboll är inte fotboll, kryss går liksom inte att spela på. Men är det sant att tur och otur jämnar ut sig bör Sverige ha en del tillgodo: både mot Slovenien och Belarus har segern gått förlorad för att matchklockan gått för sakta i själva slutsekunden. Typ.

*. *. *

Kvällens match kan ha varit en av de bättre jag sett under VM. Då menar jag spänningsmässigt. Kampen. Intensiteten. Växlingarna i målprotokollet. Den läckra handbollskonsten som åtminstone glimtvis tilläts bryta brutaliteten. Slovenien hade de finaste solisterna, Sverige de tjurigaste kämparna. Gottfridsson, Carlsbogård, Darj, Fredric Pettersson, Palicka i buren; så mycket vilja, så mycket stolthet. Härligt att ”Gotte” var sig själv igen efter dippen mot Belarus. På högerkanten fick unge Chrintz chansen och gjorde fem mål, lika med överbetyg. Wanne till vänster kom upp i sju, dock utan att vara hundraprocentig. Nytt och positivt i Sverige var även coachingen: Solberg/Boquist bytte runt mer än tidigare under turneringen.

*. *. *

Men ingen rysare utan rysligheter. Jag tänker så klart på incidenten redan i Sveriges första anfall. Linus Perssons fria fall mot golvet med bakhuvudet före efter närkontakt med en slovensk försvarsbuse. Den våldsamma smällen som gick rakt genom tv-rutan - och där det mest obegripliga var att Persson reste sig och fortsatte matchen. Fick fortsätta: har inte Sverige någon lagläkare? I det här fallet borde det förresten räckt med en ansvarskännande lekman, kan jag tycka. Ingen går oskadd från en dylik smäll, ingen spelare får vara så viktig att hälsan åsidosätts. Ja, jag vet. Linus Persson gjorde tre mål den kvart han var kvar på banan. Frågan är om han minns det själv. Förmodligen inte. Hjärnskakning konstaterades, allt annat än förvånande. Men som sagt, annars var det en svårt underhållande match.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar