söndag 24 januari 2021

Kvartsfinal - men det lutar åt mer

Sverige-Ryssland 34-20. Sverige till semifinal i handbolls-VM! Nej, nu ska jag inte gå händelserna i förväg. Kvartsfinal får räcka. Men med tanke på motståndet där - det lutar åt Argentina, kan bli Qatar eller möjligen Kroatien - skulle det nästan förvåna om inte Sverige fixar den också. Vem såg något sådant komma på förhand? Inte jag. Inte någon som tror sig ha koll på handboll. För ett landslag med tio mästerskapsdebutanter borde medaljerna helt enkelt hänga alltför högt. Och som sagt, än så länge är det bara min fantasi som skenar. Kvartsfinal efter sex matcher utan förlust är som prestation betraktat mer än gott nog.

*. *. *

Kvällens match blev tyvärr något av ett skämt. Ryssarna var helt under isen. Allt saknades: målvaktsspel, försvar, skytte, attityd. Hur mycket av detta som berodde på Sveriges styrka är svårt att bedöma. Säkert en del. Palicka i buren t ex. Äntligen fick han till en sån där match som man vet att han är mäktig, inkluderande tåspetsräddningar och annat från den högre målvaktsskolan. På varje position och i varje spelmoment var Sverige skarpare. Imponerande att hålla skärpan uppe, total överlägsenhet brukar annars trigga lättsinnet. Fortsatt flexibilitet i coachingen var också ett glädjeämne. Undrar om inte alla fick speltid till slut - skam vore det väl annars förresten.

*. *. *

Albin Lagergren var tillbaka i laget. Inkallad pga Linus Perssons otäcka skada i matchen mot Slovenien. Där kvarstår alla frågetecken. Varför fick Persson fortsätta spela? Jag läser att lagläkaren befann sig på hotellet, covidisolerad. Men herregud, olyckan skedde ett par meter från den svenska bänken, någon måste ju ha sett och hört den ruggiga dunsen i golvet. En sak är säker: om Persson varit boxare hade han hunnit bli uträknad tio gånger om. Här reste han sig och tilläts fortsätta. Till dess att hjärnskakningen gjorde det fysiskt omöjligt. Jag gillar inte sånt - och minst av allt gillar jag brutaliteten i den moderna handbollen. Dags kanske att på fullt allvar överväga huvudskydd? 

*   *. *

För Linus Perssons del kan jag bara hoppas på det bästa. Hjärnskakningar skojar man inte bort: fråga Johan Jakobsson, en föregångare till Persson på h9-positionen i landslaget. Jakobsson fick lägga ner karriären i förtid, sviterna av upprepade hjärnskakningar satte stopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar