måndag 30 november 2020

HIF ut - men vem slår följe?

Ikväll blev det klart: Helsingborgs IF åker ur fotbollsallsvenskan. Kalmars 1-0-seger borta mot AIK klippte sista livlinan. Jag är inte förvånad. Inte bestört eller särskilt nedstämd. HIF rönte exakt det öde man tjänat ihop till under säsongen. Den började illa, slutade ännu sämre, däremellan kom heller aldrig någon rejäl uppryckning. Hyggliga spelare på pappret, inget fungerande lag på planen. Ansvaret faller tungt på tränaren Olof Mellberg, det går inte att komma ifrån. Många av spelarna har sett vilse ut. Otrygga i systemet. Hämmade prestationsmässigt. En offensiv kraft som Max Svensson blev under Mellbergs ledning ”talangen som försvann”. Ur startelvan till bänken. Oklart varför men svårbegripligt för oss som bara tittar på.

*. *. *

Den återstående frågan nu är vem som slår följe med HIF till superettan. Kalmar jublade ikväll som om faran vore över för deras del - men så är det ju inte. Falkenberg, tre pinnar bakom, har Mjällby hemma i sista omgången. Vinst där och Kalmar måste ta poäng mot Häcken för att hålla undan. Ett Häcken som har den viktiga tredjeplatsen att bevaka. Upplagt för en riktig tvåfrontsrysare på söndag. Själv har jag lite svårt att förhålla mig till läget. Jag gillar verkligen Kalmar. Veterantränaren Nanne, den siste aktive Elmbrodern Viktor, Romario som varit i klubben så länge att man nästan glömt att han är brasse. Piotr Johansson inte minst. En av alla dessa MFF-plantor som fått se sig om efter ny fotbollsmiljö - och slutligen tycks ha landat alldeles rätt. Samtidigt hyser jag sympati för Falkenberg. Och fascineras av tanken att lilla Halland kan bli Stockholms jämlike i nästa års allsvenska. Tre klubbar i högsta serien, mot en enda i ”feta” Skåne.

*. *. *

Dock kan det vara lömskt att gå händelser i förväg. Kalmar och Falkenberg slåss trots allt bara om en kvalplats. Och där väntar sannolikt ett formstarkt Jönköping Södra. Det kan förvisso bli Degerfors som vacklat betänkligt på sistone - men möter avsågade jumbon Ljungskile i slutomgången. En poäng räcker, det vore förbluffande om inte Degerfors fixar det. Men som sagt, Jönköping skojar nog varken Kalmar eller Falkenberg med.  Den som håller i och håller ut får se: först kring lucia skingras alla dimmor detta märkliga fotbollsår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar