måndag 23 november 2020

Pandemin pausar parollerna

Idrotten känns plötsligt väldigt liten. Ja, inte bara känns. Den är de facto liten. I pandemin prövas liksom parollerna: idrott främjar hälsa och välstånd, idrott bygger broar, idrott fostrar och förenar. Etc, etc. Fraser i frysbox just nu. Gäller inte när de behövs som mest. Jag opponerar inte, jag konstaterar. Förundras nästan inte längre över den gåtfulla konsekvensanalysen i beslutsfattandet. Ta handbollen. Hela seriesystemet stängt - utom herrligan och dess motsvarighet på damsidan. Är risken för smittspridning lägre där? Varför då? Men jag ska inte göra mig dummare än jag är: elitspelare har handbollen som sitt levebröd, låt vara mer eller mindre. Och yrkesförbud får ju inte regeringen utfärda...bara hobbyförbud.

*. *. *

Det är därför de lägre serierna stängts. Formellt av handbollsförbundet, men på direktiv uppifrån. Att det finns allsvenska spelare med ligaliknande avtal och villkor hör tydligen inte hit. Eller också skulle det bli för komplicerat att ta åtgärdspaketet till individnivå. ”Du och du får spela, men inte du”. Handboll är trots allt en lagsport. Om eller när allsvenskan och serierna därunder kommer att återstartas är i skrivande stund oklart. Smittspridningen avgör. Ytterst har regeringen bollen, får man anta. För min högst personliga del kan det nästan kvitta, intresset har minskat i takt med alla ”tal till nationen” och liknande. Lider dock med klubbarna, ledarna, spelarna, hela detta i grunden fantastiska förenings-Sverige. Eliten är bara spiran på pyramiden. Det lilla i det stora. Inte ett dugg mer värd i det perspektiv som överskuggar allt annat just nu. Folkhälsan.

*. *. *

Ska man pausa idrottens fundament, dvs seriespelet, bör det ske rakt över. Då hade det liknat någon form av solidaritet. Och konsekvens. Och trovärdighet i själva smittspridningsfrågan. Nu blir det en markering som ingen (?) riktigt begriper. Och i förlängningen tekniska problem som inte låter sig lösas av simpel tjänstemannakonst. Seriesystemet bygger på upp- och nedflyttningar, piskor och morötter, kompletta omgångar inom en schemalagd tävlingssäsong. Vad händer med detta? Från division 1 och nedåt har det redan varit stängt ett bra tag. Allsvenskan pausades i helgen, preliminärt fram till jul. Under tiden ”försvinner” massor av matcher i ett uppskjutetvakuum. Det är svårt att se hur man ska kunna komma ikapp - om nu seriespelet överhuvudtaget kan återupptas. Men, men. Jag förstår att jag resonerar om futtigheter här. Idrotten var större och mer respekterad förr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar