torsdag 1 oktober 2020

Pensionärskamp om presidentposten

”Vill du bli respekterad av din avbild får du visa din avbild respekt”. Fina visdomsord, hämtade från sången Ikaros av och med Björn Afzelius. Kommer osökt att tänka på dem nu när jag sett och hört delar av första debatten i det amerikanska presidentvalet mellan Donald Trump och Joe Biden. Med en lättare travestering av Afzelius text ligger det nära till hands att nynna  ”vill du bli respekterad av din samtid får du visa din samtid respekt”. Gör Trump det? Biden? Ja, Amerika anser kanske det. Världen är stor, människor olika. Till och med valsystemen är olika. Det amerikanska begriper nog bara amerikaner, om ens de. Men det är ju sympatiskt att inte åldringar diskrimineras ”over there”. Eller?

*. *. *

Trump är ungefär lika gammal som jag. Runt 75. Gud give att vi inte har några andra likheter. Joe Biden är äldre, närmare 80. Det syns. Och hörs. Ålder tar trots allt ut sin rätt överallt i världen. Tv-anpassad  smink & styling biter tyvärr inte på allmän stabbighet. Och definitivt inte på stil och värdighet. I en svensk kontext, är väl bäst att tillägga. Normalt här behöver ju inte vara normalt där, så att säga. Äldre amerikanska män verkar åtnjuta en status som äldre svenska män bara kan drömma om. Precis som äldre amerikanska kvinnor då. Jag har funderat på något slags svensk motsvarighet till Trump-Biden-duellen. Svårt. Går inte. För det första har vi en pensionsålder att beakta, låt vara flytande för just politiker. För det andra har vi ett flerpartisystem. För det tredje en syn på demokratibegreppet som stänger ute rena monster från inflytande.

*. *. *

Som tv-show betraktat är en amerikansk presidentvalskampanj dock ganska underhållande. Lite som ”Ullared” i kanal 5. Bara man ställer förväntningarna rätt - lågt, helst under bältet - funkar det. Och jag skulle inte bli förvånad om Trump vinner igen. Onkel Joe leder i opinionsmätningarna, men det gjorde visst Hillary Clinton också senast det begav sig. Att betvinga Trump borde annars vara den enklaste sak i världen, kan man tycka. Den dumheten, den retoriken, den totala bristen på värdighet. Men det förutsätter förstås en rejäl utmanare. Någon som kan höja nivån, inte kopiera den sittande presidentens rekordlåga. Och få folket med sig. Förlåt. Elektorerna, menar jag. Individuella röster avgör ju inte valet i ”världens mäktigaste demokrati”. Är farbror Biden mannen? Tvivlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar