lördag 24 oktober 2020

Myt under hot

Myten om de 30 poängen, är den sakligt grundad? Bestämde mig för att forska i ärendet (säg vad man inte har tid till som pensionär). Vad det handlar om är alltså den poängskörd som blivit ett slags stående målsättning bland fotbollsklubbar som vill säkra förlängt allsvenskt kontrakt. Sant, visar det sig. Men bara nästan. Sedan allsvenskan utökades från 14 till 16 lag 2008 har inget lag åkt direkt ut på 30 poäng. Mjällby delar rekordet på 29, noterat 2014. Det året hamnade Gefle på kvalplats trots 32 inspelade poäng, också det rekord i sitt slag. Gefle räddade sedan kontraktet via kval, precis som Halmstad (31 p) året före. Sämre gick det för Jönköping 2017. 30 poäng men kval - och sur degradering efter förlust mot Trelleborgs FF.

*. *. *

Så sent som i fjol kom dock en påminnelse om att fotbollen inte känner någon logik: Falkenberg stannade på blygsamma 25 poäng utan att behöva kvala. Hursomhelst. Garanti medföljer inte myten, så att säga. Och just i år pekar en del mot att ”30” lever farligt. Helsingborg på kvalplatsen har i skrivande stund 22 poäng, Göteborg ovanför strecket 24. Men sex omgångar återstår, båda kommer att ta fler poäng. Frågan är hur många, jag tänker inte spekulera. Det enda som är säkert är att Årets lag kan räknas bort från farozonen. Ja, jag syftar så klart på Östersund. Hårt drabbat av ”allt möjligt strul”, bottentippat av i princip alla. 33 inspelade poäng redan, otroligt imponerande. Mjällby har 31. Också bra, bör räcka. Jag säger bör, inte ska. Försiktighet är en dygd, inte minst ett år som detta.

*. *. *

I veckan presenterade regeringen vissa lättnader i levnadsvillkoren för oss 70-plussare. Ödmjukt tack. En annan ”gåva” var att trehundra personer nu tillåts att gå på match. Generellt tydligen. Lingonserie eller elit, buske eller mastodontarena, handboll eller fotboll. Samma. Kom igen regeringen, visa lite verklighetsuppfattning kring idrott. Trehundra rakt över är inte seriöst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar