söndag 25 oktober 2020

Gott & blandat från fotbollshyllan

Häcken-Mjällby 2-2. Hej då alla hjärnspöken. Mjällby kommer att spela allsvensk fotboll även 2021. Matematiskt säkerställt är det kanske inte, men att spekulera i sånt blir bara ansträngt och långsökt. Den här pinnen undanröjde de sista tvivlen. Om Mjällby förtjänade den kan förstås alltid diskuteras. Matchbilden var extremt ensidig - i Häckens favör. Delvis för att Mjällby ville ha det så: ligga lågt, rada upp en försvarslinje av handbollsmodell, stänga i mitten, låta Häcken spela runt. Och ställa om vid tillfälle. Det kunde blivit fullskalig succe. Mjällby ledde 2-0 efter häpnadsväckande effektivitet i de sporadiska framstötarna. Men tre poäng hade varit för bra, en enda kändes till slut ändå som en seger. Eriksson i buren var dagens man. Någon av alla hans räddningar var bortom sans och vett. Bergström måste jag nämna också: bulldozern i anfallet assisterade till båda målen.

*. *. *

MFF-Göteborg 3-1. Nej, inga synliga tecken på biverkningar i MFF av kallduschen mot Djurgården senast. Gedigna lag ”duschar” sällan två gånger om, de samlar ihop sig och kommer igen. Och får för säkerhets skull straff efter halvannan minut. Eller får och får; såvitt jag kunde se var domslutet korrekt. Christiansen förvaltade straffen väl, MFF fick den flygande start som kanske behövdes för att lätta på trycket. Lite darr anades dock när Marko Johansson åkte kana i vätan och lät Göteborg utjämna till 1-1. Kul att den unge MFF-målvakten senare fick tillfälle att även visa sin obestridliga talang. Göteborg var inte ofarligt, men möjligen negativt sargat av tidigare resultat. Laget har alltså fyra vinster på 25 matcher. Vad sånt gör med självförtroendet kan man ju gissa, allt annat än gott förstås. Och oflyt är en grym följeslagare: vid det definitivt avgörande 3-1-målet i dagens match är det en Göteborgsback som nickar bollen i egen kasse. För MFF innebar segern ett kliv närmre Pokalen. Så nära nu att spekulationer börjar kännas ansträngda och långsökta även i den frågan.

*. *. *

Bubacarr Jobe. Nån som minns den lille (167 cm) gambianen som lyckliggjorde Mjällby i fjol? Jag gör. Killen gjorde tio mål i superettan och blev fansens specielle favorit. Men följa med till allsvenskan fick han inte. Mjällby avyttrade honom till Örgryte för fortsatt spel i superettan. Vad Jobe själv tyckte om det förmäler inte historien - men vi var några som blev behärskat sura, s a s på hans vägnar. Och inte blev vi gladare för att också Öis vägrade inse den lilles storhet. Jobe har knappt fått spela på hela säsongen, bara i korta sporadiska inhopp. Men så igår! Äntligen fick ”Bubba” starta en match - och vad händer? Han gör ett äkta hattrick i första halvlek, tre raka mål mot topplaget Öster. Snacka om käftsmäll på alla tvivlare. För mig var detta helgens gladaste fotbollshändelse. Öis vann f ö med 4-1, och slutresultatet fastställdes av en annan f d  Mjällbyikon: Moestafa El-Kabir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar