lördag 13 juli 2024

Tre av tre, Larsson

Mjällby-MFF 2-1. Läste en intervju med Mjällbys sportchef Hasse Larsson inför matchen. ”Normalt kan vi kanske vinna en gång av tio mot MFF”, sa Larsson. Inte visste jag att den mannen var så blygsam. Tre gånger av tre är hårda fakta efter de senaste mötena. Men seriöst: Hasse Larsson har naturligtvis rätt. Mjällby kan knappt kallas lillebror till MFF, möjligen kvartskusinen från vischan. Jämförbara resurser saknas. Spelare för spelare, krona för krona, mål och ambitioner; Mjällby och MFF lirar helt enkelt i olika divisioner. Ändå blir det såhär om och om och om igen. Varför?

*. *. *

Nej, jag ska inte leka vetenskapsman. Bara bjuda på en etablerad gubbgissning: pengar spelar inte fotboll. Inte arrogans. Inte nonchalans. Ödmjukhet är bättre. Särskilt i kombination med hjärta och lungor, arbetsmoral och stolthet. Har man detta får man dessutom gärna en gnutta flax som bonus. Mjällby gjorde en fantastisk match idag. Spelmässigt i cirka en timme, viljemässigt fram till slutsignalen. Sista halvtimman var straffområdet nästan oavbrutet belägrat, kvitteringsmålet (och mer därtill) för MFF kändes som en tidsfråga. Mjällbyspelarna vägrade medverka till en sådan upplösning. Slängde sig och täckte skott, tog fajten, behöll kylan även när man raglade av trötthet.

*. *. *

MFF var - precis som mot Halmstad senast - illa påkopplat från start. Tempofattigt, osynkat, lite energilöst. Vad trodde man? Att Mjällby skulle vika ner sig? Mjällby viker aldrig ner sig, det borde MFF ha lärt sig i fjol. Den här gången hade Rydström valt att satsa på rutin: sju 30-plussare i startelvan. Kanske inte högmotiverade för en regnvädersmatch, vad vet jag. Unga killar bryr sig nog mindre om sånt - men när Rydström väl bytte var det inte tonåringarna Zätterström och Makolli som kom in. Det var Rieks, 37, och Martin Olsson, 36. Mjällby har förvisso inte allsvenskans yngsta lag, rätt många är i övre talangåldern (28-30). Dock med hungern intakt, omärkta av gamla meriter.

*. *. *

Mjällby spelade jättefin fotboll första 45. Tog ledningen genom Straud, hade bud på mer. 2-0 kom så att säga retroaktivt, 30 sekunder (!) in i andra halvlek. Bergström målskytt, Ståhl assistent. Där och då började MFF morna sig, för att en kvart senare vakna på riktigt. Mycket för att Ali byttes in. All heder åt honom. Ständigt bänkad, alltid redo. Men i det stora hela en betänklig match av MFF. För sen uppryckning, egentligen mer desperation än klass över jakten på poäng. Målet gjorde Mjällby i egen bur. Och så lever allsvenskan igen; vinner Djurgården sina två tillgodomatcher krymper MFF:s försprång till en ynka pinne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar