måndag 30 oktober 2023

Drömmen överlevde ännu en omgång

Nära nu. Att det blir den där guldmatchen ”alla” hoppats på i allsvenskans sista omgång. MFF-Elfsborg alltså. Ett scenario som jag tvivlade på i en tidigare spekulation. Tvivlar gör jag fortfarande, om än mindre starkt. Läget efter omgång 28 är samma som efter omgång 27; Elfsborg i topp, två poäng före MFF. Som därmed måste vinna kommande bortamatch mot Häcken - att Elfsborg skulle släppa nåt hemma mot Degerfors finns inte. 

*. *. *

Häcken borta är i normalfallet det svåraste motstånd man kan ha i allsvenskan - men såhär i säsongens elfte timme är ingenting normalt. Det regerande mästarlaget från Hisingen är slitet, skadedrabbat och avstängningsdecimerat. Kanske desillusionerat också, efter att ha knoppats av från alla möjligheter att blanda sig i guldstriden. Tre fjärdedelar av det urstarka mittfältet kommer att saknas mot MFF. Amane och Rygaard drog på sig ödesdigra kort i helgens match mot Mjällby, Simon Gustafson var skadad sedan tidigare. Häcken kan säkert störa MFF med det man har kvar - men nog känns drömmatchen om guldet något närmre nu.

*  *  *

Den kunde förstås redan varit ett faktum. Nämligen om kvällens match mellan Göteborg och Elfsborg fått sluta 1-1. Som den borde. Istället för 1-2. Som den gjorde. Bernhardsson avgjorde i 87e (tror jag). Det var Elfsborgs andra avslut på mål i matchen. Bra lag har tur, ibland även med domsluten. En hårresande bedömning av domare Klitte gjorde att Elfsborg slapp decimeras till tio man i första halvlek. Att han senare kompenserade misstaget genom att varna Elfsborgsspelare i parti och minut var bara fånigt. Apropå domare: var är min gamle favorit Andreas Ekberg? Har inte sett honom på länge. Lagt pipan på hyllan mitt i säsongen?

*. *. *

En målvakts betydelse i fotboll kan inte nog understrykas. Vi såg det ikväll igen. Valdimarsson i Elfsborg. Dahlberg i Göteborg. Viss skillnad. Som s a s gav utslag i protokollet.

*  *  *

Kul att Jacob Bergström är tillbaka där han hör hemma. I Mjällby, efter ett bortkastat halvår i Djurgården. Nu får den missförstådde Blekingesonen (Karlskrona) spela fotboll igen, i de två senaste matcherna från start. Igår blev han möjligen målskytt. Eller var bollen redan inne? Välte han målställningen i onödan? Vilken kroppsdel använde han för att undanröja alla tvivel? Sånt är sällan lätt att veta med Bergström. Klockrena mål är liksom inte hans grej. Här snackar vi primitiv urkraft. Brunstig bulldozer. Hälsan som insats. Såg i nån tidning att Herman Johansson fick målet. Felaktigt hoppas jag. Offrar man sig som Bergström ska man fan få alla mål, även de tveksamma. 

*. *. *

För övrigt skiter jag i vilket. Mjällby slog Häcken med 2-1. Det var huvudsaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar