onsdag 11 oktober 2023

Handbollen bjuder. Fotbollen äter.

Undrar i mitt stilla sinne hur många som tog sig till Baltiska hallen i söndags för att kolla på handboll. Gissningsvis ännu färre än vanligt. Jag var en av dem som svek. Eller rättare sagt, tvingades prioritera. Kalmar-MFF på tv eller HK Malmö-Guif live? Allsvensk fotboll eller ligahandboll? Jag kan inte påstå att valet var svårt: allsvenskan är inne i ett avgörande skede, handbollssäsongen i sin linda. Men till frågan: varför började handbollsmatchen 16.30? Mitt i fotbollsmatchen, så att säga. Vad hindrade HK Malmö och Guif från att senarelägga avkastet? Typ 17.30, eller ännu hellre 18.00. Vill man inte ha publik?

*. *. *

Handbollen har en bister verklighet att förhålla sig till. Alldeles särskilt i Malmö; HK lever i mediemörkret av MFF och hockeyns Rödhökar, konkurrenssituationen är i det närmaste hopplös. Men just därför behöver man ju inte göra självmål. Lite så kändes det i söndags. Flera med mig hade nog velat se både handbollen och fotbollen, den möjligheten erbjöds inte. Okej. MFF-matchen gick att se i efterhand men idrott ska upplevas i realtid, annars kan man lika gärna lägga ett ägg. HK krossade f ö Guif. 16-6 i paus, 30-23 vid full tid. En spännande produkt under uppsegling, väl värd lite vettigare matchtider.

*. *. *

Nu har olycksbarnet Christoffer Brännberger avslutat sin handbollskarriär. Senaste avstängningsdomen på två månader - hans fjärde avstängning inom ramen för ett kalenderår - blev droppen. Önnered blir en profil fattigare, svensk handboll en riksbuse kort. Brännbergers sorti är ett misslyckande för många: klubbar han representerat, ledare, tränare, ytterst för honom själv. En i grunden skicklig handbollskille med vårdslös och dessvärre oförbätterlig spelstil. Ibland kanske bedömd - och dömd - på rykte mer än på förseelse. Så kommer jag att minnas Christoffer Brännberger.

*. *. *

Efter fem spelade omgångar av handbollsligan står Ystads IF kvar på en seger. Hög tid att steppa upp - alternativt inse faktum. Säsongens YIF är kanske inte bättre än så här? Förlusten av Jonathan Svensson kan ha varit förödande. Svensson var inte bara lagets ledande målskytt, han var dessutom assistkung. Bundesligaproffs nu, svårt saknad. När sedan Kim Andersson med ålderns rätt (41) befinner sig i brant utförsbacke återstår inte mycket av den spetskvalitet som tog YIF till SM-guld häromåret. Såvitt jag förstår har Kim A deltagit blott sporadiskt hittills, men då utan att lämna spår i matchprotokollen. 

*. *. *

Fred på jorden. Punkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar