tisdag 24 oktober 2023

Programmet talar: fördel Elfsborg

Vad är det alla fotbollsvänner vill ha - men kanske inte en enda får? Just precis, en direkt avgörande match om guldet mellan MFF och Elfsborg i allsvenskans sista omgång. Det kan bli så, lotten har i alla fall gjort sitt. Men hur realistiskt är det? Inte särskilt, om jag ska ta risken att spekulera. MFF har två bortamatcher innan det tänkta guldmötet hemma i Malmö. Norrköping först, Häcken sen. Att jämföra med Elfsborgs program: Göteborg borta, Degerfors hemma.

*. *. *

Alla som kan läsa en tabell inser skillnaden i svårighetsgrad. MFF:s båda motståndare har tillsammans 92 poäng. Elfsborgs har 54. Visst, Göteborg kan möjligen lugga Elfsborg på poäng. Bollen är rund, varje match lever sitt eget liv; klichéboken erbjuder alltid alternativ. Mindre troligt dock, givet aktuell form. Ett rimligt tips - nu svär jag i ett himmelsblått tempel - är att Elfsborg säkrar guldet i näst sista omgången mot Degerfors. Jag tror inte att MFF går rent mot Norrköping och Häcken.

*. *. *

En uppriktigt menad förhoppning är att jag har fel. Ett avgörande i allra sista omgången vore så klart raffinerat. Tillika sällsynt: två gånger på de senaste sextio åren lär det ha hänt. Som årets allsvenska utvecklats skulle det nästan kännas lite snöpligt om det inte blev en tredje gång. Men det är det breda perspektivet, Elfsborg och deras guliganer har nog ingenting emot att resa till Malmö som klara mästare. Värdiga sådana i så fall; senast igår såg jag laget platta till AIK med 3-0.

*. *. *

Det är raka rör och snabba bollar när Elfsborg - och för den delen även Häcken - spelar. MFF har en annan stil. Lite omständligare, lite ojämnare i tempot. Glimtar av briljans, perioder av ”ingenting händer”. Därför kan man tappa sex poäng till Mjällby - som är bra mot just den typen av spel. Å andra sidan: Taha Ali! Allsvenskans lyckopiller, finns blott i MFF. Makalös mot Varberg i söndags. Kan förstås ha varit motståndet...mot lag som Norrköping och Häcken lär han få det hett om smalbenen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar