tisdag 19 oktober 2021

Skarp varning för starkt Elfsborg

Tre lag på 44 poäng. De blivande mästarna hack i häl på 42. Nä, nu ska jag inte leka spågubbe. Men nog artar det sig till tidernas guldstrid i fotbollsallsvenskan - och inte känns det otänkbart att Elfsborg kommer ut som vinnare när allt är över. Boråslaget har rest sig från en kortare dipp, återfunnit sin rätta potential, fått rygg på MFF, Djurgården och AIK. 3-0 igår borta mot Djurgården var klart besked: räkna inte bort Elfsborg. Otroligt imponerande, taktiskt fulländat. Spelprogrammet framöver talar också till Elfsborgs fördel. Åtminstone på papperet.

*. *. *

Sen kommer man förstås inte ifrån att förlusterna för AIK och Djurgården i senaste omgången var rena mumman för - MFF. Som nu toppar tabellen och därmed får en chans att avgöra på egen kraft. Målskillnaden är vass gentemot konkurrenternas, ett klart plus givet läget. Formen mera oviss. Slitaget oundvikligt: Chelsea borta i Champions league i morgon, Varberg borta i allsvenskan till helgen. Sådär kommer det att rulla på för MFF i höst. Ska bli intressant att se hur tränare Tomasson hanterar situationen. Spetsat lag i allsvenskan, luftad trupp i CL? Förmodligen; allsvenskt guld trumfar rimligen ett Europaspel som ändå inte leder någonvart.

*. *. *

Att fotboll är en gåtfull sport har jag bestämt skrivit förr. Se på Elfsborg. I fjol förlorade laget tre matcher på hela säsongen - utan att vinna allsvenskan. Femton kryss straffade sig. I år har man redan förlorat sju matcher - utan att guldchansen gått upp i rök. Tre kryss lönar sig. Inget lag i årets allsvenska har f ö förlorat färre än fem matcher. Ganska anmärkningsvärt det också, i toppskiktet brukar man vara ”snålare”  än så. Mycket pekar nu mot att runt 60 poäng - inte 63 a 65 som normalt - kommer att räcka för guld 2021. Återstår bara att se var det hamnar. Malmö, Stockholm eller Borås. Tips lönlöst, men varning utfärdad. För Elfsborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar