måndag 11 oktober 2021

Ingen upplyftande partiledardebatt

Partiledardebatt i tv. Vem intresserar sig för sånt nu för tiden? Dom det debatteras om? Gängkriminella alltså. Sitter de klistrade vid burken och låter sig påverkas av alla replikskiften kring hårdare tag och längre inlåsning? Blir de laglydiga under hot, så att säga? Lägger ner vapnen för att Åkesson ropar ”utvisning”? Ack om det vore så väl. Så enkelt. Så okomplicerat.

*. *. *

Men nej, jag tror inte gängkriminella offrar tid på partiledardebatter i tv. De har säkert fullt upp med karriären. Livspusslet. Vapenhanteringen. Våldet. Det satans knarket. Innanförskapet i utanförskapet, rollerna i ett parallellsamhälle som vuxit fritt ur politiska beslut. Miljonprogrammen, betonglandskapen, förorts-Sverige. Segregation inbyggd i själva systemet. Flum i själva tankegodset. De vackra visionernas brutala pris, om man så vill.

*. *. *

Gårdagens partiledardebatt var på så vis lik alla andra. Oppositionen lägger skulden på S, som ju haft regeringsmakt större delen av tiden. S i sin tur skyller på M och andra skattesänkarpartier som tillfälligt lyckats vinna väljarnas förtroende. Ingen ödmjukhet, inget gemensamt ansvarstagande. Framförallt ingenting om vad som är bra med Sverige. Allt målas i svart. Och allt kokar ner i migration - eller med sd-ledarens ord: ”den ansvarslösa invandringspolitiken”.

*. *. *

Jag tycker det är en beklämmande utveckling. Av debattklimatet alltså. Politiker som tävlar i att smutskasta sitt eget land. Ingen som lyfter det positiva. Har Sverige blivit så uselt? Så ruttet att två timmar på bästa tv-tid måste ägnas åt oavbruten eländesbeskrivning? Finns inget kvar att vara stolt över? Är alla andra länder bättre? Hur då? Vad drömmer vi om? Ett Utopia? Kom in i matchen, partiledare. Skippa populismen, vidga synfältet bortom maktens köttgrytor. Ge Sverige en chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar