lördag 23 oktober 2021

Radarparet Petra & Irma

Två kvinnor som kommenterar manlig fotboll i tv. Jag säger inte att det är fel eller upprörande, inte alls. Jag säger bara att det tämligen säkert förekommer endast i Sverige eftersom Sverige älskar att ligga i framkant i allt som kan relateras till jämställdhet. Hallå världen, se och lär liksom. Lyssna till radarparet Petra & Irma på Discovery +, inse en gång för alla att könsneutralt är det nya normala. Det gjorde jag idag. Lyssnade till Petra Svensson och Irma Zibanejad när de kommenterade den allsvenska matchen mellan Djurgården och Kalmar. Och tro mig på mitt ord: jag stod ut, kom undan med sår i öronen.

*. *. *

Helt seriöst har jag mycket svårare för det motsatta fenomenet. Män som kommenterar damfotboll. Med spelad upphetsning för att ge sken av att de gillar vad de ser. Överslätande mummel istället för saklig kritik, respekt som klingar falskt. Jag förstår i och för sig problemet: man sågar inte gärna den (yrkes)gren man sitter på, fotbollsexperter är väl därvidlag som folk är mest. Nå. Petra & Irma behöver inte låtsas. Det hörs att de verkligen älskar herrfotboll. Ja, möjligen all fotboll men såvitt jag vet kommenterar de bara den manliga. Delvis med den äran. Sakkunskapen är odiskutabel, entusiasmen översvallande. Här har vi två damer som trivs på jobbet, ingen tittare lämnas i tvivel om just den saken.

*. *. *

Kruxet med matchkommentatorn Petra Svensson är att hon ibland verkar ha glömt var hon jobbar. På tv nämligen. Inte i radio. Det blir för mycket referat, på tok för många ord. Behövs inte i tv. Vi ser själva, vi som tittar. Irma Zibanejad som bisittande expert är lysande på många sätt - men framförallt på att prata fort. För fort, skulle jag säga. Analyserna susar liksom bara förbi, smattret når nivåer bortom det begripliga. Men i det stora hela är jag trots allt bekväm med Petra & Irma. Inte för ett ögonblick inbillar jag mig att Peter & Ingmar varit bättre, bara för att. Året är 2021, landet är Sverige. Man kan förundras över sakernas tillstånd, men man ska inte fördöma moderniserad människosyn.

*. *. *

Väldigt underhållande match förresten. Djurgården såg ut att gå mot en kross, ledde 3-0 i paus. Kalmar kom igen på ett imponerande sätt, reducerade två gånger om och pressade på för poäng. Men 3-2 Djurgården, viktiga pinnar i guldjakten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar