torsdag 27 maj 2021

Tre Kronor på hal is

Det pågår ett hockey-VM. I SVT, minsann. Betalkanalerna har lämnat w o, oklart och ointressant varför. Men kanske för att de förutsåg det fiasko som nu hotar Sverige. Förlust mot Danmark. Förlust mot Belarus. Därpå en falsk signal om uppvaknande i matchen mot Schweiz: 7-0! Ikväll återställdes ordningen. 2-4 mot Tjeckien, trots 2-0-ledning efter två perioder. Sverige ligger därmed sist i gruppen och måste vinna sina tre återstående matcher för att möjligen (med hjälp av andra resultat) nå en kvartsfinal. Sannolikheten här gränsar till noll. Synd om SVT som verkligen puckat upp till blågul fest. 

*. *. *

Räknade jag rätt var åtta personer involverade kring kvällens match. Kommentatorer, bisittare, experter, rinkreportrar. Den styrkan hade nästan räckt till att befolka forntidens Tre Kronor. Åren runt 1960, när jag var ett hockeyfrälst pågasnöre. Då pratade man inte om femmor eller linor. Då mönstrade man inte över tjugo spelare i ett lag. Två backpar och tre kedjor var nock. Tretton man, plus en burväktare. Man kunde stjärnorna mer eller mindre utantill. ”Tumbakedjan” med min idol Stöveln Öberg till vänster. ”Ungdomskedjan” med Sura-Pelle, Dubbel-Nisse och Lundvall. ”Myggkedjan” med Akka Andersson, Garvis Määttä och ett tredje komplement som bestämt hette Hedlund. I ena backparet Stoltz & Björn. I det andra Blome och Nordlander, fast där är jag osäker. I kassen stod Flodqvist. Senare Honken, Klimpen, Kjell Svensson. Kedjebeteckningarna uppfanns, vill jag minnas, av dåtidens radio- och tv-ikon Hyland. Han redde sig nästan själv, endast ett orakel vid namn Ulf Jansson assisterade.

*. *. *

I dagens Tre Kronor kan jag inte en enda spelare. Det säger förstås rätt mycket om falnande intresse från min sida - men kanske också om laget som hittills varit helt under isen i detta VM. Det känns - och ser ut - som ett hopplock av andra- eller tredjesorteringen i svensk hockey. Namn som endast de nördiga hört talas om, om ens de. NHL-stjärnorna lyser ju med sin frånvaro den här gången. Vissa upptagna av slutspelet ”over there”, andra helt enkelt inte sugna. På ett VM. Märkligt, kan man tycka. Fast kanske mänskligt. Inte ens hockeyspelare vill väl spela hockey när sommar’n står för dörren. Sånt där slapp Stöveln och grabbarna att ta ställning till: ishockey var en vintersport. Utövades dessutom under bar himmel, icke sällan i månsken och tio minus. I morgon möter Sverige Storbritannien. Vinner vi inte den blir det revolution i legendarernas himmel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar