fredag 25 september 2020

Tidstypiska tecken & tankar

Hålla i och hålla ut är tidens mantra. Upprepat ännu en gång av statsminister Löfven vid gårdagens pressträff om coronaläget. Får jag ha en personlig uppfattning? Tack. Då tror jag att hålla av och hålla om hade varit så mycket bättre. För folkhälsan. Alltid. Mer riskabelt? Ja, kanske det. Men när blev livet riskfritt? Isolering och distansering en mirakelkur mot Ödet? Publikförbud på nöjesevenemang relevant i förhållande till respekten för folkrörelse-Sverige? Hur tänker pappa staten där?

*  *  *

I veckan presenterade Sveriges Europakommissionär Ylva Johansson ett nytt förslag i den brännande frågan om EU:s asyl- och migrationspolitik. Fokus, visade det sig, ligger i hög grad på återvandring. Eller ”hjälp i närområdet”, som SD brukade säga redan när det partiet kallade sig BSS. Budskapet var genomskinligt då och är lika genomskinligt nu: migrant bliv i ditt armod, kom inte hit och möga ner. Med all respekt för Ylva Johanssons svåra uppdrag: detta är inte det EU jag röstade för en gång i tiden. Men framförallt: detta är inte det EU människor på flykt behöver.

*  *  *

Fotboll så. MFF 5-0 igår! Starkt jobbat, låt vara att Lokomotiva Zagreb tydligen höll medioker klass. Det lär bli tuffare nästa vecka. Då kommer spanska Granada på besök för en direkt avgörande match om en plats i Europa league’s gruppspel. Men oavsett resultat kvarstår faktum: MFF är numera det enda svenska klubblag som höjer sig över otillräckligheten i internationell konkurrens.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar