måndag 9 mars 2009

Malmö tillbaka på handbollskartan

Upp för att stanna? Upp för att vända?
För tredje gången under 2000-talet har HK Malmö nu lyckats kvalificera sig för handbollens elitserie – och frågan är bara för hur länge. En enda säsong som vid de två tidigare tillfällena eller kanske mer varaktigt?
Själv vill jag gärna tro på det senare. Klubben verkar helt enkelt bättre rustad den här gången. I spelartruppen, på tränarsidan, organisatoriskt och ekonomiskt. Fortsatt minus dock för svag ungdomsverksamhet, någon naturlig påfyllnad av A-lagsspelare ur egna led finns icke i överskådlig tid.

Där skiljer sig HK Malmö markant från t ex Lundaklubbarna. För att inte tala om talangfabrikerna i Sävehof, Skövde, Ystad, Guif och Lindesberg. Även ”lilla” IFK Trelleborg kan nämnas som ett föredöme i det avseendet.
HK Malmös absoluta ”måste” är att värva utifrån, plocka från andras överflöd. Vilket självklart är en vanskligare väg mot toppen. Dyrare inte minst.
Vad den här säsongens lagbygge kostat har jag inte en aning om, men hursomhelst utstrålar det både energi och harmoni. Viktiga beståndsdelar i ett vinnande koncept. Sen är allsvenskan en sak, elitserien något helt annat.
HK Malmö torde veta av egen erfarenhet, luttrade succétränaren Jan ”Proppen” Karlsson likaså.

Förhoppningsvis säkrar nu klubben först av allt den befintliga spelartruppen. Där finns rutinen, tryggheten, de goda karaktärerna. Christoffer Geissler, Daniel Thysell, Kalle Sjödin, Mirsad Pecikoza, Martin Josefsson, Rickard Eriksson; spelare som varit med förr, spelare som aldrig viker ner sig.
Är målet djärvare än nytt kontrakt måste förstås lite spetskompetens till. Gärna då yngre förmågor, det tror jag vore bra för balansen. Namn? IFK Ystads stjärnämne Niclas Ekberg är ett. Just den typen av spelare är vad HK Malmö skulle behöva mest av allt. Vänsterhänt skytt. Jo, jag vet att Ekberg i grunden är högersexa…men hans bössa och spelsinne håller alla gånger även för en niometersroll.
Central fråga: går han att lösa?

Bland andra intressanta talanger i närområdet finns IFK Trelleborgs urstarke mittsexa Andreas Nilsson och Stavstens supermålvaktslöfte Mikael Andersson. För att nämna blott två.
En talang som redan finns i HK Malmö är Lugilånet Arian Majidi. Dessvärre har han sett vilsen ut genom hela säsongen, matchats sporadiskt och inte alls lyckats övertyga om sin potential. Den som var så uppenbar i Lugi under juniortiden. Kanske gömmer sig ett internt sparkapital där, att killen skulle vara slut vid 20 vill man ju inte tro.
Fast allt detta och mer därtill har så klart HK Malmös dynamiske sportchef Thommy Thysell bättre koll på. Välkommen tillbaka i hetluften…

S E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar