torsdag 30 april 2009

Frågor om trend - och tränare

0-1 mot Elfsborg och 0-0 mot Gefle i allsvenskan, 0-1 mot Mjällby i cupen. Skall vi kalla det Figueiredoeffekten?
Skämt åsido. Brasseförvärvet kan självklart inte göras ensam ansvarig för MFF:s aktuella resultatsvit – men lite snöpligt är det allt att måltorkan råkade komma med målsprutan. Som att anlita en rörmokare bara för att få ännu mera stopp i rören. Typ.

Nå. Än bör ingen potentat målas på väggen. Allsvenskan har precis börjat, för MFF:s del inte så illa ändå. Tre inledande segrar balanserar fortfarande i någon mån de senaste ”bravaderna”, tätkänningen i tabellen har inte gått förlorad.
Men den kan förstås göra, snart nog.
Trenden oroar, mönstret känns igen från i fjol. Även då inledde MFF hyggligt, obesegrat ännu efter sex omgångar (om jag minns rätt). Sen blev det skit av alltihop. Ja, snudd på kris innan en remarkabel höstspurt räddade bokslutet. Och anseendet.
Då gick det att säga att laget inte var riktigt färdigt. Att tränaren var ny. Att spelidén var ny. Att hela MFF var nytt och krytt – men att nästa år, då jävlar...

Nästa år är här och nu. Så upp till bevis, MFF. Upp till bevis, Rolle Nilsson. Vad går du för som tränare? Vad vågar du som coach? Är du alltjämt back i ditt sätt att tänka fotboll? Eller har du någon djärv idé om anfallsspel? Om talangutveckling? Funderar du någon gång på vad som skiljer MFF:s Agon Mehmeti från t ex Helsingborgs Rasmus Jönsson eller Göteborgs Robin Söder. Knappast talangen, väl?
Jag kan ge dig svaret, Rolle Nilsson. Vad som skiljer är tränarförtroendet. Där dina kolleger i Helsingborg och Göteborg ger fullt förtroende åt sina unga stjärnskott, där ger du inte ens halvt förtroende åt ditt. Du ger bänken. Och när Mehmeti två gånger om gör två mål på korta tiominutersinhopp, då ger du faan i mig bänken igen i matchen därpå.

Nu låter det kanske som att jag inte är övertygad om Rolle Nilssons storhet som tränare. Rätt, jag tvivlar faktiskt mer och mer. Och Agon Mehmeti gör nog klokt i att söka sig till en annan klubb, i MFF lär han aldrig växa.
Men som sagt. Potentaten på väggen väntar vi med…

S E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar