lördag 12 december 2020

Sverige straffade ut sig

Danmark-Sverige 24-22. Farväl till alla medaljdrömmar på handbolls-EM för svensk del. De var i och för sig långsökta från början. Sverige tillhör inte topp fyra på damsidan, möjligen topp åtta. Frankrike, Ryssland och Norge står i egen klass, om inte någon av dom tar EM-guldet måste bollen blivit platt. Detta var dock en hedersam insats av Sverige. Ja, utom straffskyttet. Att missa fem av sju är inte hedersamt. Det är, med all respekt för de danska målvakterna, undermåligt. Och vi som en gång hade ”världens säkraste” straffläggare i Gullden.

*. *. *

Gullden är fortfarande med, men tyvärr något bedagad. Liksom Hagman. Tidsfaktorn är obarmhärtig: minsta lilla tapp av snabbhet och explosivitet får genomslag, särskilt i umgänget med pålästa motståndare. Gullden hade några ljusa stunder igår, absolut. Men ”bär” laget som förr gör hon inte längre - och någon kronprinsessa i playmakerrollen skymtas inte. Emma Lindkvist skulle kunna vara ett alternativ, men då måste förbundskaptenen tänka nytt. Idag används ju Lindkvist som ”avig” högernia. Det är inte hennes naturliga position, hon har mer av en spelfördelare i sig. Lindkvist gör hursomhelst en bra turnering, och hörde till de bättre även mot Danmark. Ryde i buren, Rask på kanten och Lagerquist i försvaret andra plus.

*. *. * 

Ett typiskt svenskt ”problem” är jämnheten. Ingen sticker ut från kollektivet på något uppseendeväckande vis. Ingen gör tio mål på egen hand. Ingen lyckas fullt ut i match efter match, sällan ens över en hel enstaka match. Typexempel igår: Thorleifsdottir som inledde med två mål och sedan försvann. Danmark hade åtminstone Mette Tranborg, den långa (196 cm) högernian. Ett ständigt hot som ibland skjuter hellre än bra - men aldrig ger upp. Sex projektiler drog hon in bakom Ryde. Det, i kombination, med straffskyttet, blev avgörande. Stör mig lite på att Danmark nu har en semifinalplats i egna händer. Att som värdnation ändra spelordning i mellanrundan för att ge konkurrenterna en jobbigare väg fram, nej tack. Man behöver ju inte fuska bara för att det är tillåtet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar