söndag 6 december 2020

Om karriär och karaktär...

Pawel Cibicki, den olyckan. Det låg nästan i korten att han skulle strula bort sin fotbollskarriär. Denna rundgång från klubb till klubb och land till land. Dessa utlåningar och korttidskontrakt härs och tvärs. Vem är mentalt rustad för sånt? Verkligen inte alla, definitivt inte den karaktärssvage. Det säger jag inte att Cibicki är. Känner honom inte alls, vet inget om hans personlighet, har bara då och då genom åren bländats av hans obestridliga fotbollstalang. Och frågat mig varför det varit så tyst om honom på senare tid. Nu rullas alltså sanningen upp inför öppen ridå: Cibicki står under åtal för mutbrott och spelfusk, rättegång väntar någon gång under kommande år.

*. *. *

Pawel Cibicki, som numera representerar en polsk klubb av lägre dignitet, nekar till brott och ska betraktas som oskyldig så länge dom inte fallit. Men oavsett är det en sjaskig historia som presenteras - och som det verkar pyrt läge rent juridiskt för de åtalade. Cibicki är därvidlag blott en av fyra, alla fotbollsspelare med Malmöanknytning. De övriga tre dock på lägre nivåer, vilket ”räddar” deras anonymitet i medierna. Har man spelat i MFF får man tydligen skylla sig själv, Cibicki ensam blir offentlig egendom i härvan. Som f ö mer än något annat - tycker i alla fall jag - blottlägger en helt sjuk spelmarknad. I det här fallet med gult kort på Cibicki (då Elfsborgsspelare) som ett i mängden av bisarra bettingobjekt. Som gjort för exakt det som åtalet gäller: mygel, mutor, fusk. Snacka om anstiftan till brott.

*. *. *

Utifrån kan det tyckas märkligt att Cibicki figurerar i ett så skitigt sammanhang. Som välbetalt fotbollsproffs har han tjänat pengar som ”vanligt folk” bara kan drömma om. Men samma här: tjäna är en sak, förvalta en helt annan. Personlig karaktär individuell: vissa har stram, andra har slapp. Cibicki medger i förundersökningen att han fastnat i ett förödande spelberoende. Vilket då - enligt åklagaren - skulle förklara nästa steg. Desperationen, gränsöverskridandet, det fria fallet bort från fair play. Som sagt, rättegång återstår. Cibicki kan frias, Cibicki kan fällas. Någon betydelse för hans fortsatta fotbollskarriär ser jag inte att det kan få. Vilken seriös klubb vill ”ta i” ett olycksbarn som gått vilse i sitt eget inre kaos?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar