lördag 5 juli 2014

Allt går Brasiliens väg

Brasilien kom undan - igen. Med seger, med guldchansen i behåll, med fru Fortuna som trofast tolfte spelare. 2-1 mot Colombia i kvartsfinalen efter mycket darr i slutskedet. Men också, det måste sägas, mycket skärpa dessförinnan. I cirka 70 minuter var brassarna bättre än tidigare i turneringen. Inte så att de bjöd på sambafotboll - den tiden har varit - men väl på vilja, aggressivitet och försvarsdisciplin de luxe. Knappt en närkamp gick förlorad, inte en boll gavs upp frivilligt. Offensiven var också förbättrad: Fred rörde sig, Hulk sköt vilt, nästan varje anfall ledde till en farlighet. Åtminstone i första halvlek. Så långt verkade colombianerna smått paralyserade - och när sedan David Luiz drog in 2-0 på en makalös frispark kändes det helt klart som "game over". Icke. Colombia var stoltare än så, Brasilien inte starkt nog för att bara spela av matchen. 1-2-reduceringen på straff - korrekt utdömd - utlöste snudd på panik och kvitteringshotet hängde liksom i luften innan den befriande slutsignalen ljöd. Och därmed är detta tämligen mediokra brasselag blott två matcher från VM-titeln. Jag tror de tar den, jag tror inte ens Tyskland kan göra något åt saken.