söndag 20 september 2009

Oldsberg spårar ur

Såg ”Här är ditt liv” med Svennis. Bra tv? Kunde blivit – på Lasse Holmqvists tid. Inte nu. Oldsberg håller inte måttet som programledare. Saknar både djup och intervjuteknik. Tappar trådar, flamsar bort möjligheterna.
Förvånansvärt nog.

Ingvar Oldsberg är ju tv-ikon. Så stor man kan bli i ett litet land, sällan eller aldrig ifrågasatt.
Men här går han vilse, tycker i alla fall jag. Synd på en god programidé.
”Här är ditt liv” med Svennis som ”offer” hade alltför länge ett slags drängstugekaraktär. Idel gubbs på gästlistan, snack som säkert roade dem men knappast tittarna. Ytligt, glyttigt. Inte ett dugg ”strålande”, ”magnifikt” eller ”fantastiskt”, för att citera programledare Oldsbergs egna ständigt återkommande favorituttryck.

Svennis gillar jag, emellertid. Han är inte rolig, inte spirituell – men han är som han är. Oförstörd. Naturligt ödmjuk. Verksam i världen, rotad i Värmland. Åtminstone lyckas han förmedla det intrycket.
Fast bäst i det mansgrisiga programmet var – kvinnorna. Svennis ex-fru och Svennis dotter, närmre bestämt. Deras närvaro tillförde en dimension av berörande allvar, en smygande känsla av ”här lossnar det, nu lyfter det”. Den chansen sumpade Oldsberg å det grövsta.
Det hade aldrig en kompetent programledare gjort.

S E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar