måndag 11 maj 2009

Oanat möte "stal" matchen

Var på match i lördags. Prespa mot Palestinska i femman. Aldrig har jag sett så lite fotboll. Inte för att matchen var kass eller ointressant – men för att jag råkade träffa en gammal MFF-lirare. Vi hamnade bredvid varann av en ren slump, började prata. Och fortsatte prata. Matchen igenom. Om fotboll. Om MFF. Om ledarskap och talangutveckling, om gårdagens stjärnor och dagens. Om livet i stort.

Då är det lätt att tappa fokus, kan jag säga. På pågående match alltså. Dessbättre blev det 0-0 så några väsentligheter gick vi tydligen inte miste om, ex-MFF:aren och jag.
Deval Eminovski hette han förresten. Kändis för oss som följde MFF på 1980-talet. Mittfältare med bländande teknik och lysande spelsinne. Ofta förvisad till kanten, dock. Eller till bänken, ännu oftare. Eminovskis tid i MFF sammanföll med den gyllene Roy Hodgson-eran, konkurrensen om platserna i startelvan var liksom mördande.
Då som nu, fast värre.
Deval Eminovski blev tränare efter den aktiva karriären, så sent som i fjol i just Prespa. Nu är han emellertid fotbollsledig för att läsa idrottsvetenskap i ett större perspektiv. Avhandling är på gång – och att verbale Deval verkar väl påläst intygas härmed.
Kul möte, helgens höjdpunkt på sitt sätt.

Helgens skämt måste ha varit den där VM-fajten i professionell damboxning med Maria Lindberg från Malmö som part i målet. Oavgjort! Va faan då oavgjort? Efter tio ronder borde väl vilken dönicke som helst till domare kunna avgöra vem som vunnit. Å andra sidan kan man förstås le åt sina egna bekräftade fördomar: proffsboxning ÄR inte seriös, allra minst på damsidan där precis vem som helst verkar kunna få en ”VM-match”.
Helgens trendbrott stod bestämt Wilton Figueiredo för. MFF:s omdiskuterade dyring gjorde mål. I sjätte försöket. Inte illa. Eller alltid nåt. I väntan på att själva spelet ska lossna.
Helgens propagandanummer alla sportkategorier: herrhandbollens SM-final mellan Alingsås och Guif. En infernaliskt spännande match inför 14000 åskådare i Globen. Briljans i spelet blandad med brutalitet i tacklingarna – men aldrig några glyttiga låtsasslagsmål som i hockeyn.
Alingsås värdiga mästare. Guif bästa förloraren på länge, länge. Må Skånelagen ta lärdom.

S E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar