torsdag 28 maj 2009

Barca för bra för finalens bästa

Man spelar inte bättre än motståndaren tillåter.
Den gamla fotbollsklyschan besannades i CL-finalen. Manchester United kämpade väl, försökte allt – men Barcelona tillät just ingenting. Bortsett då från de första tio minuterna, där United faktiskt dominerade matchen.
Skenbart, åtminstone.

Barca backade hem, väntade kanske på misstag. Och behövde i så fall inte vänta längre än just tio minuter. Då kom Unitedsjabblet på mitten, gratisbollen till den briljante Iniesta som i sin tur förlängde till Eto’o. 1-0 – vid Barcas första besök i straffområdet.
Med det målet vill jag påstå att spänningsmomentet dog. Inget lag är så skickligt som Barcelona på att kontrollera en match, dra nytta av en ledning. Hålla i bollen, säkerhetsspela, fördriva tid. Unitedspelarna, vana vid att nästan alltid kunna vinna vid behov, måste känt en enorm frustration över ”behandlingen”.
Vissa tålde det någorlunda, andra inte alls.

Ronaldo t ex blev riktigt pågaputt och hade sånär glyttat till sig en utvisning. Och Scholes, den gamle sluggern som byttes in i slutet, hann förstås med en vansinnestackling på ökänt manér.
Inga skönhetspris där, inte. Och knappast för matchen som sådan heller. Barcelonas smartness gick liksom ut över underhållningsvärdet.