söndag 7 mars 2021

Rätt lag vann - men nu börjar allvaret

Märkligt så rätt allt kan bli i slutändan av en serie. Tänker på handbollsligan som nu kan summeras. Sävehof vinner - helt och hållet på egen styrka. Ystads IF tar andraplatsen, HK Malmö sjunker till tredje. Rimligt det också; YIF är i grunden ett bättre lag än HKM. Ett känslobaserat påstående, jag vet. Kalla fakta säger att HKM faktiskt vann båda de inbördes mötena med YIF under säsongen. Nåväl. Även ”där nere” skipas något slags rättvisa. Varberg och Helsingborg åker ur, väntat respektive oväntat sett till alla förhandstips. Aranäs kravlar sig upp på kvalplats efter seger mot RIK i dagens avslutande omgång. Själv beklagar jag Varbergs öde, men inser samtidigt att Aranäs är en mer gedigen handbollsklubb. Lite av en plantskola för talanger.

*. *. *

Det är mer än man kan säga om HK Malmö. Där har veteranerna sin tummelplats, talangutveckling offras för kortsiktiga visioner. En annan väg, ett annat sätt att bygga en förening. All respekt, alla kan inte vara Lugi eller Sävehof. Undrar dock om inte HKM närmar sig vägs ände. Dagens lag har knappast någon förbättringspotential, nästan alla de bärande spelarna befinner sig i eller förbi karriärpiken. Av kategorin ”unga och lovande” syns i princip ingenting. Okej, Tim Hilding sporadiskt. Mönstret har förstärkts på senare år: HK Malmö värvar etablerade spelare i mogen ålder, försakar de utvecklingsbara. Delvis i strid med sin historia. När HKM inledde sin satsning för ett antal år sedan kunde råämnen som t ex Linus Persson och Adam Lönn lockas att skriva på. Framtidslöften då, utlandsproffs idag.

*. *. *

Så kallade köpelag lever alltid lite farligt. Man vet aldrig vad man får för pengarna - om man inte har Kristianstads resurser. Genom åren har HK Malmö i det stora hela ändå lyckats väl i värvningskarusellen.  De goda exemplen slår de sämre med hästlängder. Ett undantag som sticker ut är tyvärr fjolårets ”prestigebomb” Viktor Östlund. Jag vet inte om han hämmats av skador eller nåt, förväntade prestationer har i vilket fall uteblivit. Det kan vara så att Östlund är offer för sin egen karriär. Livet som utlandsproffs sliter, få stjärnor vänder hem med all eller ens någon glans i behåll. Sådant borde kanske klubbarna - inte bara HK Malmö - begrunda innan de tömmer börsen. Men sluthackat på HK, en tredjeplats i ligan kan aldrig beskrivas som något fiasko. Bara sista matchen...

*. *. *

HK Malmö hade alltså två poäng och sjutton plusmål tillgodo på Ystads IF i kampen om andraplatsen. En till synes säker marginal som snabbt åts upp av den förbannade verkligheten. HK föll igenom i Kristianstad, YIF brakvann i Varberg. Vilket innebär att HK nu ställs mot just Kristianstad i slutspelets kvartsfinal, medan man ”gav” Lugi åt Ystad. Talangfulla Lugi ska inte underskattas men nog känns ett uppvaknat Kristianstad som en tuffare lott. Skulle förvåna - och imponera - om HK kan resa sig och gå vidare. Slutspelet känns annars öppet och svårtippat, dock begränsat till tre tydliga alternativ som mästarlag. Sävehof, YIF, Kristianstad. Så halvskåning jag är hoppas jag lite på Sävehof. Vinner man en lång grundserie är man bäst. Punkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar