fredag 11 oktober 2013

"Isak" gjorde vändningen möjlig

Sverige-Österrike 2-1. Hyllas den som hyllas bör: Andreas Isaksson. Ett par mirakelräddningar från hans sida i första halvlek höll Sverige kvar i matchen. Så långt var det svenska försvarsspelet precis så darrigt som jag befarat - och Österrike precis så spelskickligt att 0-2 och 0-3 kunde fallit som mogna frukter. Om det inte vore för Isakssons fingertoppar och tåspetsar. Sen hände nåt i paus, gud vet vad. Sverige kom, som det heter, ut som ett nytt lag. Tog över matchen, pressade tillbaka österrikarna, jobbade ursinnigt för ett avgörande. Martin Olsson 1-1 på Zlatans pass, Zlatan själv 2-1 på Källströms mästerliga framspelning med fem minuter kvar. Magiskt! Men jag måste bara nämna Elmander. Inte bäst med bollen, men bäst på moralen. En krigarnas krigare, en vän att hålla i handen när kris hotar. Ikväll lyckades han t o m dupera domaren, just den "insatsen" var kanske inte så moraliskt högtstående. Tänker alltså på situationen där Elmander INTE blev skallad men fick det att se ut som han blev...varpå en österrikare fick rött kort. En riktig rysarmatch blev det hursomhelst, spänningsmässigt svåröverträffad. Tack Isaksson för det. Synd bara att segern inte garanterar nåt VM. Playoff återstår. I kalla november, oklart mot vem. Men såna petitesser glömmer vi ikväll.