onsdag 14 april 2010

Det kalla fotbollslivet

Jag tänker på Joakim Sjöhage. Och på Agon Mehmeti. Fotbollsspelare som länge nog spåtts en lysande framtid – och fortfarande väntar på den. I var sin frysbox.
Inget bra ställe att vänta på, tror jag.
Talanger växer ju vanligtvis med förtroende. Dvs speltid, utrymme att misslyckas. Påklistrade etiketter som ”supersub” blir bara en löjlig journalistlek med ord…vilken spelare utvecklas av eviga femtonminutersinhopp?
Många tänker förstås ”amen det där vet väl tränarna bäst”. Ja, kanske det. Och i så fall är läget vid det här laget nästintill hopplöst för åtminstone Sjöhage.
Killen slog alltså igenom som, just det, ”supersub” i Elfsborg för några år sen. Vann press & publik, men aldrig sin tränare. Fastnade på bänken. Lånades ut till Norge. Bänkades där med, plockades hem av Elfsborg för ännu några ströinhopp. Då, i förrfjol, fick Trelleborgs FF upp ögonen för den omskrivne men ”missbrukade” speedkulan. TFF såg den oförlösta kapaciteten, tyckte sig behöva just den typen av spelare. Får man förmoda, eftersom kontrakt de facto skrevs.
Idag sitter han där igen, Joakim Sjöhage. På bänken. Utanför startelvan i match efter match i ännu en klubb. Stukat självförtroende, möjligen tappad förmåga. Ett par succéinhopp förra säsongen gav tillfälliga rubriker om en talangs ”pånyttfödelse” – men hjälpte inte ett smack. Tom Prahl har sällat sig till raden av tränare som ratat Sjöhage. Som förminskat honom, misslyckats med att få loss potentialen.
Trist, trist.
Vad gäller MFF:s Agon Mehmeti finns hopp om ett genombrott ändå kvar. Mehmeti är tre år yngre än Sjöhage, inte körd i botten på samma sätt. Inte än.
Dock ringer varningsklockorna. Detta att oavsett vad Mehmeti gör är bänken alltid nära. Andra bedöms hela tiden vara bättre. Kanske inte av publiken eller ens de s k experterna men av tränaren, han som bestämmer.
Därför har t ex Daniel Larsson obrutet förtroende i startelvan, Mehmeti ett ideligen brutet. Jag skrev det redan i fjol: Agon Mehmeti gör klokt i att byta klubb, i MFF riskerar han bara att frysa häcken av sig.
Minns gärna exemplet Markus Rosenberg. Hur han hölls kort i MFF, hur han lyfte i Halmstad. Alla behöver inte fastna i Sjöhagefällan...

S E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar