söndag 23 augusti 2009

Bland lallare och andra krönikörer

Dessa sportkrönikörer.
Den störste av dem alla, Expressens Mats Olsson, skriver att Linus Thörnblad är en lallare som borde överväga att göra något annat än hoppa höjd. Det som triggat Olsson är Thörnblads femteplats på VM – ja, kanske inte placeringen men resultatet: 2,23.

Olsson hade väntat sig mer, han och andra krönikörer väntar sig alltid mer. Får de inte som de vill blir de putta, personligt sårade verkar det som. Det är då det fria ordet kommer väl till pass. Förolämpningarna, påhoppen, invektiven. Hämnden mot dem som ”svikit”.
Helt sjukt, får jag nog säga.
Olsson är förvisso en jävel på att skriva, men dessvärre väldigt lik satan själv när han löper amok mot idrottsutövare som ”misslyckats”. Om nu en femteplats på världsmästerskapen är ett misslyckande.

En annan sportkrönikör är Anja Gatu i Sydsvenskan. Mats Olsson, fast tvärtom: där han förolämpar, där förlåter hon. Som i dagens tidning, dagens krönika om sydafrikanskan Semenya som vann 800 meter på VM. En prestation som direkt skymdes av själva könsfrågan.
Är Caster Semenya verkligen kvinna? Kan man se ut som en kille, vara byggd som en kille, ha röst som en kille…och ändå vara kvinna, strikt efter friidrottens tävlingsreglemente? Obehagliga frågor, självklart en tragisk diskussion för den unga huvudpersonen. Men bör den tystas ner? Bör de chanslösa konkurrenterna i 800-metersfinalen acceptera faktum? Dvs att personlig integritet går före varje misstanke om orent spel, olika villkor?

Gatu tycks mena det. Sydsvenskans sportkrönikör hyllar Semenya reservationslöst, utnämner henne till hela VM:ets drottning. Seriöst? Inte så det stör. Oväntat? Inte alls. Gatu har nischat sig som språkrör för minoriteter, Semenyafallet passar henne som handsken.
För övrigt får hon stöd i dagens Expressen. Av Mats Olsson. Han tycker också synd om Caster Semenya, så det så. Sportsligt korrekt krönikörer emellan.
Själv är jag bara en lallare i branschen – tack och lov.

S E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar